top of page

Nala

Haar verhaal

Toen ik Nala (toen nog Chaja genaamd) afhaalde aan de luchthaven van Rotterdam, was ze een bange, ongelukkige hond. Nala komt uit Turkije waar een organisatie haar van straat haalde. Oorspronkelijk was het enkel de bedoeling dat ik Nala’s pleeggezin zou zijn, maar zoals jullie op alle foto’s zagen, is dat wat anders gelopen. Al na een paar dagen was Nala geadopteerd door mij want ik had echt die klik met haar en wou haar het allerbeste leven geven.

​

Onze westerse wereld was een eye-opener voor haar en ze was onder de indruk van de meest simpele zaken: gras, auto’s, haar mand, een bos, het strand… Het waren allemaal compleet nieuwe ervaringen waar ik haar doorheen moest loodsen. Door veel positieve training en een heel goede band, was ze na een half jaar al een heel andere hond. Ik zag haar beetje bij beetje openbloeien tot de lieve, sociale hond die ze nu is.

Nala Duitse Staande mix.jpg

Haar opleiding

Het werd al snel duidelijk dat Nala echt geniet van contact met andere mensen. Daarom besloot ik om de opleiding therapiedierbegeleider te volgen bij Toscanzahoeve. Ondertussen zijn zowel zij als ikzelf afgestudeerd!

 

We zijn bij jong en oud graag gezien, want we doen allerlei leuke opdrachten. Zo gaan we veel langs in woonzorgcentra waarbij we de bewoners (én verplegers) een verzetje geven, hen leren hoe een hond denkt, een hondenquiz spelen, maar ook de motoriek stimuleren door een borstel vast te houden om Nala te kunnen borstelen en snoepjes te breken voor haar trucjes.


In scholen zijn we van de partij om aan kinderen te leren hoe honden 'praten' en hoe ze zich moeten gedragen als ze een loslopende hond tegenkomen. Als we aan kinderen leren hoe hondentaal werkt, kunnen we heel veel bijtincidenten voorkomen!

​

Natuurlijk is Nala ook van de partij bij mijn traject 'angst voor honden' dat werd uitgestippeld voor jong en oud. Ze is hiervoor de ideale hond, want de rust die ze uitstraalt is meeslepend.

​

Nala’s opleiding bestond uit het afleggen van een MAG-test (meer uitleg bij "Wat is een therapiedier") en privé lessen onder begeleiding van een trainster van Therapiedier VZW. De verdere training nam ik op mij. Bovendien werd Nala ook betrokken bij verschillende vakken van mijn opleiding (gedragstherapeut - therapiedierbegeleider) wat voor haar ook zinvolle lessen waren. Na een combinatie van lessen en stages studeerde Nala ondertussen officieel af als therapiedier.

Therapiedier Nala
Nala hondenfitness

Wat is een therapiedier?

Er wordt tegenwoordig veel met deze  term gesmeten: een therapiedier. Maar wat is dat nu eigenlijk? Ik geef jullie hieronder de uitleg.

​

Een therapiedier vervult een bepaalde taak voor zijn/haar begeleider, die de persoon in kwestie niet meer alleen kan of die zelfs volledig worden overgenomen door het therapiedier. Het dier in kwestie kan ook op maat getraind worden voor gezelschap, sociaal contact en om structuur te bevorderen of eenzaamheid te doorbreken.

​

Er is geen beperking op welk soort dier een therapiedier kan zijn. Doorgaans wordt er het meest gewerkt met honden, katten, paarden, ezels en alpaca’s, maar ook papegaaien, konijnen en kippen zijn al getraind als therapiedier.

​

In mijn geval heb ik gekozen voor een hond, meer bepaald heb ik de opleiding zelfs gestart omdat Nala er zo geschikt voor is. Waarom leek ze mij zo geschikt? Ze geniet gewoon enorm hard van contact met allerlei mensen. Dat maakt van haar het perfecte actieve therapiedier voor haar taken zoals bij het traject 'angst voor honden'. 


Ook daarin zit namelijk een verschil: passieve of actieve therapiedieren.  Actieve therapiedieren worden getraind door en wonen bij hun begeleider en gaan telkens op opdrachten mee. Denk hierbij maar aan bezoeken in het woonzorgcentrum, kinderfeestjes, klashonden, bezoeken in het ziekenhuis (wat helaas nog niet toegelaten is in België) enzovoort.

​

Passieve therapiedieren kunnen getraind worden door een organisatie of door de persoon zelf. Blindengeleidehonden of epilepsiehonden worden veelal door organisaties getraind zoals Hachiko en Vrienden der Blinden. Nu is het zo dat Therapiedier VZW ook honden traint, samen met hun baasjes voor hun specifieke taak. Denk maar aan diabeteshonden, honden die angstaanvallen kunnen voorkomen of honden die er zijn om als maatje te dienen voor een kind met een handicap.

​

Bij de opleiding hoort sowieso een stuk opleiding van de baasjes zodat ze hun dier beter begrijpen en vlotter kunnen trainen, maar natuurlijk hoort er ook een heel traject met privélessen bij. Van zodra de eigenaars het gevoel hebben dat de dieren er klaar voor zijn, volgt er een kort examen voor de hond waarbij hij of zij kan afstuderen, indien deze al slaagde voor de MAG-test. De MAG-test is de Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrags-test waarbij er door middel van 16 vastgelegde testen wordt vastgesteld, of het dier geschikt is om therapiedier te zijn. Het is voor Therapiedier VZW belangrijk dat er enkel geslaagde dieren therapiedier mogen worden, omdat deze hebben bewezen het hoofd koel te kunnen houden in verschillende situaties en dit ook soms zonder eigenaar. Je wilt natuurlijk niet dat je hond een kind zou bijten omdat deze te prikkelbaar is en onder druk toeslaat.

​

Nala op schoot bij mensen met een handicap
Nala therapiehond kinderkamp

Contacteer mij !

Wat leuk dat je mijn voorstelling gelezen hebt. 

Als je na het lezen vragen hebt of graag met mij in contact komt,
klik dan op onderstaande knop. 

bottom of page