top of page
Nala therapiehond met Alessa knuffelen.jpg

Traject 'angst voor honden'

Ben je bang voor honden of is je kind er bang voor? Dan herken je dit soort situaties vast wel: er komt een hond aan op straat en degene met angst rent de andere kant uit of steekt de straat over. Je wil gezellig wandelen in het bos, maar je durft niet, want er zijn ongetwijfeld mensen die hun hond daar uitlaten. Je kind durft niet meer naar een beste vriendje of vriendinnetje toe, omdat die een hond hebben. Ik kan zo nog ontzettend veel situaties opnoemen, want honden zijn nu eenmaal veel voorkomend in ons dagelijks leven.

Hoe fijn zou het leven niet zijn als je zonder die angst verder zou kunnen? Of als je kind door het leven kan en zich niet moet laten belemmeren door zijn of haar angst?

Wees gerust: dit soort angst komt best vaak voor, maar kan eigenlijk vrij vlot verholpen worden!
Start mijn traject ‘angst voor honden’ waarbij we in 5 lessen van ongeveer 1 uur aan de slag gaan met die angsten. De eerste 2 sessies vinden om de twee weken plaats. Daarna zit er een weekje tussen, dus kan je in ongeveer 7 weken je angst bedwingen.

Hoe zit zo’n traject ongeveer in elkaar? De eerste lessen gaan we dieper in op het leren begrijpen van een hond en wat je best doet als er een loslopende hond op je afkomt. Wanneer jij of je kind er klaar voor zijn, komt Nala mee naar de sessies en gaan we actief oefenen op het contoleren van de angst. Dit doen we door wederom meer begrip te creëren rond de hond en met de hond.
Het is de bedoeling dat je hierin zo ver gaat als je zelf wil en kan. Het positieve gevoel na elke sessie, dat is waar we naartoe werken.


Het traject kost €350 waarbij ik tot bij jullie kom (er kan per les betaald worden)*. Investeer in jezelf of in je zoon of dochter om met veel minder stress door het leven te gaan. (Kinderen welkom onder begeleiding van een of beide ouders).


* Bezoek aan huis binnen een straal van 20km van Moerbrugge. Daarbuiten komt er een kilometervergoeding bij van €0,45/kilometer.

 

Heb je nog vragen of wil een traject vastleggen? Neem dan contact op via deze knop.

Traject angst voor honden - kind - therapiehond
Wandelen met therapiehond

Bezoek woonzorgcentra of bij ouderen thuis

Nala en ik waren tijdens onze stageperiode vaak op bezoek in woonzorgcentra. Het is belangrijk om ook onze ouderen te blijven stimuleren met nieuwe ervaringen en hen ook terug in het hier en nu te brengen. Daarvoor is Nala de perfecte hond. Ze is rustig van aard en geniet er ongelofelijk van om contact te maken. Wanneer je een hond aait ontspant dit je automatisch door het stimuleren van serotonine, prolactine en oxytocine, een cocktail van gelukshormonen.

Bezoek ouderen aan huis - therapiehond
Knuffelen Nala therapiehond woonzorgcentrum

Natuurlijk gaan we niet alleen om te knuffelen en aaien. Er worden ook trucjes getoond en de bewoners mogen haar zelf enkele trucjes laten doen. Motorische vaardigheden worden ook gestimuleerd door het vasthouden en gebruiken van een borstel, klein breken van snoepjes en vullen van denkspelletjes.

Doorgaans doen we onze sessies in een gemeenschappelijke ruimte met veel bewoners in een cirkel, maar ook kamerbezoeken zijn mogelijk en zorgen soms voor nog inniger contact.

Lijkt het je leuk om Nala en mij langs te laten komen in een woonzorgcentrum in je buurt? Of misschien gewoon een privé sessie thuis voor je ouder(s) die nog alleen wonen? Dat kan allemaal!


Een sessie duurt ongeveer een uur en kost €35, vervoerskosten inclusief in een omtrek van 20 kilometer van Moerbrugge. Daarbuiten komt er een kilometervergoeding bij van €0,45/kilometer.

Er zijn ook abonnementen mogelijk. Voor een half jaar (6 sessies) komt het op 200 euro. Een jaarabonnement (dus 12 sessies) komt op 360 euro.  

Heb je nog vragen of wil je een sessie vastleggen? Neem dan gerust contact op.

Therapiehond met kat in woonzorgcentrum
Rustig in woonzorgcentrum - activiteit voor ouderen

Bezoek aan scholen

Jaarlijks zijn er in België 100.000 bijtincidenten door honden waarvan er 150 slachtoffers in het ziekenhuis belanden met soms ernstige gevolgen. Die ratio zou veel verminderd kunnen worden als we meer begrip voor hondentaal zouden hebben.

Wil je zelf snappen hoe je hond in elkaar zit en enkele thuissituaties beter leren inschatten tussen je hond(en) en kind(eren)? Dan nodig ik je van harte uit om m’n online cursus ‘hoe denkt een hond’ te volgen.

Omdat de meeste bijtincidenten voorkomen tussen honden en kinderen, en vaak zelfs nog de eigen hond thuis, wil ik echter ook uitleg geven op groot formaat, aan de kleinsten onder ons.

Bij zo’n bezoek aan de klas, wordt uitgelegd hoe honden ‘praten’ door middel van hun lichaamstaal, leren de kinderen hoe je een hond benadert en wat je doet als er een loslopende hond op je afkomt. Wanneer dit allemaal uitgelegd en geoefend is, komt Nala erbij en mogen de kinderen hetgeen ze geleerd hebben in de praktijk omzetten.

Kinderen leren hondentaal

De sessies zijn mogelijk vanaf het 3e leerjaar en duren telkens een lesuur lang. Opgelet: er is een klein risico dat de kinderen het zo leuk vinden, dat de les misschien een beetje kan uitlopen.

Zijn er kinderen die bang zijn aan het begin van de sessie? Dan worden die gevraagd om wat achteraan te zitten als Nala erbij komt, maar het is al gebleken dat ook deze kinderen heel graag hun angst al een stukje overwinnen om het allemaal van dichterbij mee te maken.

Wil je dat we langskomen in de school van je kind? Bespreek het even met de directie of neem contact op met mij zodat ik met de school in gesprek kan gaan. Een sessie wordt gegeven aan een voordeeltarief van €20 en het is mogelijk met klasgroepen tot 25 kinderen. 

Neem voor vragen of het vastleggen van een sessie contact op.

Therapiehond op school - hondentaal
Kinderen leren hondentaal met Nala

Leeshond

Leeshond Nala Therapiehond.jpg

Een leeshond, wat is me dat voor een beestje? Met het begrip “leeshond” bedoelen we dat je kind z’n skills tot luidop voorlezen kan aanscherpen, door voor te lezen voor de hond. Veel kinderen ervaren een grote drempel om luidop te lezen, want ze worden misschien uitgelachen of we staan klaar met een oordeel (je leest dit verkeerd of dat moet je anders zeggen…). Een hond gaat gewoon luisteren, zonder te oordelen.

 

Een leessessie met de hond duurt 20 minuten waarbij ik er als begeleidster wel bij blijf, maar ik zeg niks. Het belangrijkste is hierbij om het leesplezier bij kinderen te verhogen. Lezen is een belangrijke vaardigheid en het is natuurlijk super fijn als de kinderen dat met meer en meer zelfvertrouwen kunnen doen. Door voor te lezen voor de hond, zonder oordeel over hoe ze lezen of aan welke snelheid, krijgt het kind automatisch meer zelfvertrouwen. Uit ervaring blijkt, dat kinderen dan thuis ook meer willen lezen om het goed te doen voor de hond de volgende sessie.

 

Heb jij een kind dat wat moeilijkheden heeft met lezen of dat een duwtje in de rug kan gebruiken voor z’n zelfvertrouwen? Neem dan hier contact op met me en we plannen een leessessie in! Deze sessie kan bij mij thuis of bij jullie thuis. Verhoog het leesplezier en zelfvertrouwen van je kind door een leessessie van 10 euro (indien jullie tot bij mij komen) en 15 euro voor sessies bij jullie thuis (binnen een omtrek van 10 kilometer rond Moerbrugge).

bottom of page